Hälsa inifrån och ut

Få av oss tänker på att huden är kroppens största organ, samtidigt är det ständigt utsatt för yttre påverkan som kan leda till skador och funktionsproblem. Förmodligen hört många tala om hur hjärtat inte mår bra av fett och socker, det skulle kunna betecknas som allmän kunskap, men kunskapen kring vad vår hud mår bäst av är sämre. Vi har försökt att samla lite matnyttig kunskap i hur du kan vårda kroppens största organ inifrån och ut.

När det kommer till hudens utsida så handlar mycket av vården om att ge huden fukt. Varje gång vi duschar så tar vi bort en skyddande hinna som lagt sig på huden, vattnet och tvålen är inte heller i samma ph balans som vår hy, vilket gör att vi utsätter den för en liten påfrestning. Men att ta en dusch med jämna mellanrum är nästan ett måste om vi vill kunna vistas bland andra människor, men tänk på att välja en mildare tvål eller en tvättolja som rengör huden på ett mer skonsamt sätt. Efter rengöring av huden så är det bra att återfukta med hudkräm, tänk på att huden i ansiktet är tunn och kräver en annan typ av kräm än övriga kroppen. Vill man ytterligare förbättra sin hy så finns en näst till oändlig mängd produkter, exempelvis ansiktsmasker och peeling. Det är alltid bra att välja med omsorg och gärna rådfråga en expert så att du lägger pengarna på de produkter som är absolut bäst för dina behov.

Föga förvånande är fukt även den viktigaste aspekten i vad du kan göra för din hur från insidan. Slarva inte med vattnet, 2 liter vätska om dagen är livsmedelsverkets rekommendation och låt gärna hälften av vätskan bestå av vatten. Fundera över hur du använder mejeriprodukter för dessa kan trigga infektioner. Om du har problemhy så kan en minskad mängd mejeriprodukter göra stor skillnad för huden, du kanske kan hitta vegetabiliska alternativ som kan ersätta vissa av mejeriprodukterna som du vanligtvis använder? Slutligen så mer hela du bäst av att får sova bra om nätterna, antalet timmar kan variera från person till person, men satsa på 8 timmar och känn efter vad du mår bäst av.