Börja träna BMX

Att hitta sin egen träningsform kan vara klurigt, för dig som vill ha en tuff och rolig utmaning kan vi tipsa om BMX-cykling! Det är en fartfylld och riktigt rolig typ av cykling där hela kroppen tränas, men du bör inte vara rädd för att skita ned dig, det kan bli lerigt. Känner du dig mer bekväm i stadens miljöer kan du även välja att cykla där. Denna sport passar både tjej och kille, kanske ditt barn också är sugen att börja?

Olika cyklar

Det finns några olika typer av bmx cyklar och de vanligaste är bancyklar och freestylecyklar. Med Bancyklarna åker du på en speciell bana likt en motorcrossbana med hopp. De andra cyklarna kan du trixa och freestyla med på exempelvis en skatepark. Det finns att hitta förberedda banor för BMX både i skogen och i stan, kolla runt lokalt där du bor hur utbudet ser ut.

Köpa cykel

Några tips innan du slår till och köper din nya cykel är att bestämma vilken typ av cykling du vill hålla på med. Cyklarna är designade för att passa de olika stilarna, därför är det bra att veta vart du mest kommer åka. Du bör även sätta en budget, vad får din cykel kosta? Att välja rätt storlek är också viktigt. Har du möjlighet att prova några cykel i en butik kan det vara bra för att få en känsla. Fråga! Se till att fråga personalen eller kanske du känner någon som har en BMX vad man ska tänka på vid cykelköpet.

Tävla inom BMX

Har du redan testat på BMX? Då kanske du är sugen att börja tävla inom detta. Tävlingen består av åtta personer som kör en specialbyggd bana som är ca 350 meter. Banan har kurvor och flera hinder som ska passeras så snabbt och effektivt som möjligt. Man kör tre stycken kvalificeringsheat. I Sverige finns det i nuläget nio stycken tävlingsbanor med tillhörande klubbar; Malmö, Uppsala, Kungsbacka, Ängelholm, Älvsjö, Märsta, Lerum och Hallstavik. Det går också att tävla i Freestyle, då utför de tävlande tricks som bedöms av domare utifrån bland annat svårighetsgrad, originalitet och stil.