Håll koll på dina framsteg

Att träna är något de flesta gör med något slags mål i åtanke. Och gör du detta ska du också se till att hålla koll på vilka framsteg du göra. Det låter dig veta att du är på sätt spår och kan även vara motiverande när du gjort ett bra jobb. I värsta fall låter det dig veta att något inte fungerar och att du måste göra en eller annan förändring i din träning.

Om du huvudsakligen tränar för viktnedgång är en våg något du absolut borde ha hemma. En bra våg kan tydliga visa dig även de små förändringarna. Men mer än det bör du också mäta andra tecken på dina framgångar. Som du tränar för att gå ned i vikt kan du mycket väl bygga upp muskler samtidigt som du tappar fett. Och då 1 kg muskler tar upp mindre utrymme i kroppen än 1 kg fett kommer skillnaden vara mer än bara vågen visar. Se därför även till att hålla koll på saker som midjemått.

Tränar du istället för att bli starkare eller snabbare är det en bra idé att föra en träningsdagbok där du antecknar hur mycket du lyft och hur många reps, eller hur långt du sprungit och på vilken tid. Men stirra dig inte blind på resultatet från en dag till en annan. Fokusera istället för förbättringar vecka för vecka eller månad för månad. Träning är trots allt ett långsiktigt projekt.