Äta lite bättre

frukt_och_grönsaker_198603971

Många av oss är nog skyldiga till inslag av dålig kost i vardagen. Det är lätt hänt att en del mat som inte är allt för nyttigt slinker in på schemat utan att man riktigt planerat det. Må vara att det inte är hela världen om man gör detta bara någon gång ibland, men finner man sig göra det ofta kan det vara dags att börja tänka på att äta lite bättre.

Planera mera

En stor anledning till varför man finner sig äta mer onyttig mat är för att den är ofta enklare att göra och man lider av idé- och/eller tidsbrist. Vill man äta nyttigare bör man faktiskt sätta sig ned och planera ut en veckas måltider. Förhoppningsvis gör detta det enklare då man redan vet vad man ska äta och när. Man kan även se till att beställa hem det man behöver så får man hem precis det man behöver och inte samlar på sig en massa annat i kylskåpet och skafferiet.

Satsa på matlådor

Ett ytterligare steg att se till att man inte äter saker bara för att det råkar vara lämpligt är att förbereda sina egna matlådor. Om man bara kan lägga ett par timmar under till exempel söndagen på att göra sina egna matlådor för en hel vecka kan man bespara sig själv en hel del stress under många skeden i veckan.

Välj rätt fett

Fett är i sig inte något kategoriskt dåligt, vad som istället är dåligt är fel typ av fett. Det är huvudsakligen det mättade fettet man ska hålla sig borta från då detta både höjer kolesterolvärdet och bidrar till igenslammade blodkärl. De fettkällor man bör se till att få lite mer från inkluderar oljor som oliv-, solros-, majs- och sesamolja. En del av dessa innehåller dessutom både omega-6 och omega-3.

Bort med socker och sötningsmedel

I dagsläget behöver nog inte få förklarat för sig att socker inte är så bra för oss i stora mängder, det är mer eller mindre allmän kunskap. Men det kanske inte finns lika mycket förståelse över sötningsmedel. Medan det kan vara individuellt är det många som får mindre sötsug och mer balanserad hunger om de även utesluter sötningsmedel.