Viktigt att anpassa hudvården efter hudtyp

Att ta hand om huden är viktigt av många anledningar. Men för att kunna ta hand om den på rätt sätt är det ofta viktigt att veta exakt vilka förutsättningar du har. Och det kräver att du börjar med att ta reda på vilken hudtyp du har.

Hitta din hudtyp

För att ta reda på vilken hudtyp du har bör du först tvätta huden ordentligt, helst två gånger för att vara säker på att du fått bort allt som kan ligga på ytan. Låt den sedan torka naturligt utan att använda några produkter överhuvudtaget. Känn sedan efter hud huden känns efter ett antal timmar då den haft tid att gå tillbaka till sitt normala skick. Känns den stram? Ser den glansig ut? Prova även att ta en bit papper och tryck mot huden på flera områden i ansiktet. Om papperet blir synligt fläckigt av detta har du mest troligt fet hy. Men det kan också vara att du har blandhy och därför endast är fet på vissa delar av ansiktet. Om huden ser glansig ut men inte fläckar pappret har du nog torr hy istället. Blandhy är för övrigt den vanligaste hudtypen. Vilket betyder att du måste behandla olika delar av ansiktet med olika slags produkter för att få rätt resultat. Använder du samma produkt överallt trots att du har blandhy kommer du bara förvärra huden i vissa delar.

Hitta rätt produkter

Nästa steg är att hitta de produkter som är anpassade din hudtyp. Detta brukar inte vara ett problem i dagsläget då många butiker sorterar efter detta behov. Och medan du absolut kan hålla ögat öppet efter reor och erbjudanden för att inte spendera allt för mycket på produkterna, är det bäst att satsa på kvalitet över kvantitet. Många produkter idag är dessutom ganska dryg och kommer räcka ett tag framöver. Ingångskostnaden kan således vara dyr, men utslaget över ett år kommer du fortfarande inte behöva spendera massor med pengar för att få bra hudvård.