Akne och andra vanliga hudproblem

Alla har vi problem med huden någon gång livet. Med vetskapen om att alla tacklar dessa besvär är det lättare att välja att ta itu med problemet och inte bara tycka synd om sig själv. Här tittar vi på några av de vanligaste åkommorna och vad man göra åt dem.

Akne

Akne är mest känd för att drabba ungdomar, men vuxenakne är inte ovanligt heller. Hormoner är det som ofta beskylls för akne, men det är sällan den enda anledningen. I grund och botten handlar det om en inflammation i talgkörtlarna som leder till en överproduktion av talg. Att vara noga med att rengöra ansiktet kommer alltid vara en viktig del i behandling av akne, men även behandlingar av vissa slag kan hjälpa.

Känslig hud

Vissa personers hud reagerar väldigt kraftigt på förhållandevis lite. Dessa personer kan få röd och irriterad hud på grund av allt från hudvårdsprodukter till vardagsstress. Fört occh främst är det då viktigt att använda så milda hudvårdsprodukter som möjligt. Tänk på att även ekologiska produkter kan innehålla ämnen som irriterar huden. Använd också mycket skydd mot inte bara sol, utan även vind och kyla. Undvik också alla produkter som säger sig öka cirkulationen.

Eksem

Det finns flera olika typer av eksem man kan drabbas av och de orsakas av en inflammation i huden. Orsaken bakom eksem kan variera men de är till viss del ärftliga. Även om ingen i familjen har eksem kan man dock fortfarande drabbas om det yttersta lagret av huden har skadats på något vis. Behandling av eksem går huvudsakligen ut på att dämpa inflammationen. Hur man dock bäst gör detta beror bland annat på vilket typ av eksem det handlar om, var på kroppen det sitter, hur allvarliga besvären är med mera.