När inget får fela – Om Alexander Gustafsson

En svensk sportprofil vars fanskara ökat explosionsartat under den senaste tiden är Alexander Gustafsson. Alexander går även under smeknamnet ”The Mauler” då han till vardags tränar inom sin idrott eller synts på tv under de officiella UFC-galor som han hittills deltagit i.

Alexander sysslar med sporten MMA, eller ”mixed martial arts”,  som förkortningen står för. Det handlar om en sport där de flesta olika kampsporter blandats och tillåts när utövarna möter varandra i de matcher som de går emot varandra. Många som inte fördjupat sig i sporten ser den som brutal och vill därför inte ha mycket med den att göra, men sanningen är att den är väldigt uppstyrt med ett gediget regelverk och domare som avslutar matcher så fort en utövare far risk för allvarligare skador.

I sin sport vet Alexander Gustafsson hur viktigt det är att ta hand om sig själv och sin kropp. Det handlar om att träna rätt på ett sätt som bygger upp kroppen utan att riskera onödiga skador. Att han får i sig alla de näringsämnen och byggstenar kroppen behöver för att utvecklas och må så bra som möjligt. Samt viktigare rutiner så som till exempel sömn, som är viktig att han får nog utav, för att orka med hårt ansträngande dagar.

Faktum är att få idrottare tränar så mycket och hårt som MMA-fighters, något som Alexander är beredd att skriva under på. Träningsschemat kantas av konditions- och styrketräning, sparring mot andra MMA-utövare där brottning, stående fighting och diverse submissionövningar ingår, ren teknikträning, samt underhålls- och smidighetsträning för att ytterligare se till att kroppen orkar med och inte drar på sig några skador.

Alexander Gustafsson måste ständigt vara redo att på relativt kort varsel hoppa in och tävla om ett erbjudande om match skulle uppenbara sig, även om det vanligtvis sker en bra bit i förväg så att han har tid att förbereda sig väl.

Han skulle alldeles nyligen gå en match om bältet inom sin viktklass, ett möte som tyvärr blev framflyttat då hans motståndare och titelhållaren Daniel Cormier önskat att skjuta fram matchen för att få tid för återhämtning. Som tur är för de MMA intresserade, slutar inte ruljansen bara på grund av det, utan massvis av andra matcher finns att bevittna och satsa på, bland annat hos det spelbolaget Unibet.

Det finns med andra ord mycket att lära av dagens MMA-fighters när det kommer till träning, kost och rutiner. Även om ni inte själv gillar själva tävlingsdelen av MMA:n, finns mycket annat som ni alla kan ta till vara på och integrera i era egna träningsprogram, om än på mindre skala.