Hälsosam med enkla medel

shutterstock_242640412

Du behöver inte träna dig att springa maraton eller bara äta raw food för att leva ett hälsosamt liv. Det går att förbättra sin hälsa med ganska enkla medel. 

Rörelse 30 minuter om dagen

Om du bara vill hålla hälsan och inte öka kondition eller tappa vikt, rekommenderas det att man rör sig trettio minuter om dagen. Man får många minuter gratis genom olika vardagssysslor. Men bara något så enkelt och klassiskt som att ta trapporna istället för hissen och försöka gå runt lite mer under arbetsdagen, kan ge dig nästan en halvtimmes extra motion.

Mindre rött kött

Lägg in några måltider i veckan där du skippar rött kött och charkuterier. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter mer än 500 gram i veckan. Det är ändå fyra måltider. Under de resterande tre kan man istället välja fisk och kyckling, eller varför inte slänga in ett eller två vegetariska mål? Alltså, mindre kött och mer grönt.

Dra ned alkoholkonsumtionen

Undvik att dricka mycket på en gång. Läkare säger att ett glas rött vin om dagen är ingen fara. Det är dock inte lika bra att sitta och dricka öl på vardagen, mest med tanke på kalorimängden, eller att dricka tio öl på lördagskväll. Drick lite mindre under festerna och håll dig till ett glas vin några gånger i veckan istället.