Äta för att leva?

Leva för att äta eller äta för att leva? Mat är ett laddat ämne som upptar många böcker, artiklar och diskussioner. Vi lär oss mer och mer om vad vår kropp behöver och vad som är skadligt för vår kropp. Hur än vi försöker oss på att äta bra och allsidigt är det alltid något som fattas för att vi ska få i oss allt vi behöver för att må riktigt bra.

Kosttillskott eller inte?

Vilket kosttillskott man ska ta är väldigt individuellt. Du som är vegetarian eller vegan kan många gånger behöva ett tillskott av till exempel proteiner. Hos Allt om hälsa kan du läsa lite mer ingående om just proteiner. Här finns även recept på mat som innehåller mycket proteiner.

Fet fisk och Omega 3

Omega 3 är ett fleromättat fett som kroppen tyvärr inte kan tillverka själv. Därför måste vi tillsätta det i kosten. Du hittar det naturligt i feta fiskar som lax, makrill och sill. Tyvärr är detta också fiskar som i dag kan innehålla höga halter av miljögifter Därför är det ett alternativ att få i sig det med hjälp av tillskott. Speciellt gravida och barn bör vara uppmärksamma på om fisken kommer från hav där halterna av miljögifter är höga.

Trött och orkeslös?

Brist på vitaminet B12 kan ge en rad olika symptom. Det är inte ovanligt med brist på B12 och detta är ännu en vitamin som kroppen inte kan tillverka själv och måste tillsättas utifrån genom kosten. Du får det i dig främst genom mejeri- och köttprodukter. Du som försöker dra ner på dessa produkter i din kost drabbas därför lätt av en brist och då kan det behövas ett tillskott av detta ämne.

Äta bra och må bra

Trots att de flesta av oss både har råd och möjlighet att äta en allsidig kost är det många gånger svårt att verkligen äta helt rätt näringsmässigt. Varför inte lägga lite extra tid under en vecka och anteckna hur du äter. Se över alla näringsämnen du får i dig och uppmärksamma vad som det blir för lite av. Samtidigt bör du ha koll på hur du lever. Kan stressen påverka dina matvanor? Tränar du mycket och behöver extra mycket av något ämne? Hur känner du dig? Kanske kan några diffusa symptom du känner bero på att du har brist på något ämne.