Vad är s.k ”superfood”?
Vi har hört termen i flera år och läst artiklar där man pratar om superfood och livsmedel som ska vara mirakel för hälsan. De mer kritiska kisar redan suspekt på titeln och undrar om dessa mirakellivsmedel bara är lurendrejeri eller om det faktiskt ligger något i påståendet. Vad är superfood, egentligen?
I grunden är superfood helt enkelt livsmedel som är nyttigare än andra, mycket nyttigare. Men det betyder inte att en sallad är superfood eftersom den är mycket nyttigare än godis. Sallad innehåller inte så många näringsämnen och att äta mycket sallad har inte så stor påverkan på din hälsa om du inte kombinerar det med att äta mindre godis. Superfood kan ha goda effekter på din hälsa bara genom att du äter dem, du behöver inte ändra livsstilen dramatiskt för att få hälsoeffekterna. Men det måste påpekas att superfoods kan inte hindra eller stoppa dåliga effekter från andra livsmedel. Om du äter jättemycket blåbär som påstås vara en superfood, och äter mycket godis kommer inte blåbärens goda effekter att hjälpa dig gå ned i vikt, du äter för mycket godis. Termen är inte hårt definierat vilket betyder att ibland används termen på alla möjliga livsmedel.
The Institute of Food Technologist i USA har tagit fram en lista med livsmedel som gör sig förtjänt av titel ”superfood”, men det finns fler:
- Blomkål
- Blåbär
- Björnbär
- Bovete
- Broccoli
- Granatäpple
- Hasselnötter
- Mandlar
- Korn
- Pekannötter
- Pistagenötter
- Quinoa
- Råg
- Råris
- Tomater
- Valnötter
Du kan köpa fler av dessa livsmedel i pulverform som du kan göra goda smoothies på, eller så köper du dem färska eller torkade beroende på hur du tänker använda dem. Torkade frukter och bär kommer med ökad och mer koncentrerad sockerhalt men är syndigt goda i müsli och bakverk. Försök att inkludera en superfood till varje måltid, det är den här typ av livsmedel vi ska äta mer av istället för skräpmat och snacks. Superfoods är fulla med vitaminer, mineraler, antioxidanter, järn, små mängder mättat fett samt protein.