Använda måltidsersättningar rätt

Måltidsersättningar har varit ett populärt alternativ bland många att gå ned i vikt snabbt och de kan absolut ge resultat. Men för ett hållbart resultat gäller det att man går till väga på rätt sätt.

Först en kort genomgång vad måltidsersättningar egentligen är. Namnet är väldigt beskrivande då de är något man kan använda för att delvis eller helt och hållet ersätta en måltid. Många faller in i en grupp kallad Very Low Calorie Diet, eller VLCD, och medan de innehåller en minimum av kalorier har de dock alla de näringsämnen som kroppen behöver. De säljs för övrigt ofta i olika smaker som till exempel jordgubb eller choklad.

Ett misstag som dock många gör med dessa är tro att det är det enda man behöver för att gå ned i vikt. Till en början så kanske detta verkar vara precis fallet också, men om man omedelbart går tillbaka till sin tidigare livsstil kommer kilona man tappade snabbt börja komma tillbaka. En del av vikten man tappar kommer också vara vatten och även lite muskler.

Många rekommenderar att man istället använder måltidsersättningar som ett sätt att kickstarta viktnedgången och ge lite motivation. Byter man ut ett av sina mål varje dag och se till att håller sig till hälsosamma måltider annars kan det bli mycket enklare att få en mer bestående viktnedgång med hjälp av måltidsersättningar.

Kort och gott är måltidsersättningar ett hjälpmedel, inte en lösning. Hälsosam viktnedgång kommer fortfarande vara till stor del träning och god kosthållning. Men kan man hålla sig till dessa två finns det ingen anledning att man även kan skynda på processen något med måltidsersättningar. Viktnedgång och hälsa ska alltid gå hand i hand; det är aldrig bra att offra hälsan för att gå ned i vikt, man vill främja hälsan genom att gå ned i vikt istället.