Håll koll på kolesterolen

Kolesterol är ett fettämne eller så kallad lipid, som är livsnödvändigt för oss. Vi får genom maten i oss kolesterol, men kroppen bildar också eget kolesterol.

Levern tillverkar huvudsakligen kolesterol och omvandlar en del till gallsyror. Gallsyrorna lämnar kroppen via tarmarna och avföringen. Blir det ett överskott av kolesterol kan det medföra bildning av plack i blodkärlen och detta är mycket skadligt för hjärt- och kärlhälsan. Det finns goda möjligheter att påverka processen positivt med ändrad livsstil, läkemedel eller kosttillskott.

Livsstilsråd för att sänka kolesterolnivåer i blodet

Om kolesterolnivåerna är höga på grund av ett stillasittande liv och dåliga kostvanor, ska du framför allt ändra dessa. Lågintensiv motion som promenader fungerar utmärkt som en start. Öka mängden motion efter hand. I kombination med ytterligare förbättrade matvanor kan häpnadsväckande resultat nås på så kort tid som tre månader.

Kosten och kosttillskott

Du tycker kanske att du äter sunt redan? Prova att lägga till ytterligare grönsaker, frukt, bär, nötter och fullkornsprodukter. Trots att du äter sunt och får tillräckligt med motion får du inte ner nivåerna av kolesterol tillräckligt. Då kan det vara en god idé att lägga till ett kosttillskott för att nå hälsosamma värden.