Den mentala hälsan
Det talas mycket om hälsa, ett begrepp som tagit samhället med storm. Nu är det mer än någonsin i ropet att ta hand om sig själv, och ofta när man talar om hälsa åsyftas kost och träning.
Det är givetvis komponenter som i stort påverkar hälsa och mående, men utan att må bra psykiskt spelar det ingen roll hur väl kroppen mår i övrigt. Det kroppsliga och det fysiska går hand i hand. Är du deprimerad eller mår dåligt i psykisk bemärkelse kan det visa sig genom smärtor i olika kroppsdelar. Ofta sätter sig stress i magen på grund av den ökade mängd stresshormoner kroppen producerar.
Begrepp som psykiskt mående och mental hälsa kan verka aningen mer diffusa än den fysiska hälsan. En anledning kanske är att god mental hälsa kan uppnås på olika sätt från en person till en annan. Vissa menar att det till stor del handlar om att trivas i vardagen, och vad det innebär är individuellt. Något som dock får många att må bättre psykiskt är att prata ut med en opartisk lyssnare, i form av terapi. Vissa problem kan kännas svåra att ventilera med vänner, familj och bekanta just för att de är involverade i ens liv. En opartisk person lyssnar mer neutralt. Ett proffs kan dessutom på ett bra sätt ge råd och stöd baserat på kunskap, yrkeserfarenhet och forskning. På nyinsikt.se hittar du till exempel flera olika bra tjänster inom samtalsterapi.
Att uppnå psykisk hälsa handlar till stor del om att få insikt om de egna behoven, om vem man är och vad som får en att må bra respektive dåligt. Först då kan man fatta medvetna beslut och göra förändringar. Det kan till exempel vara känslan av att behöva prata ut med någon, att gå ner i arbetstid på jobbet för att minska stressen eller lämna en partner som tar energi snarare än att ge kraft och glädje. Många upplever även stora psykiska förändringar när de börjar träna – ytterligare ett bevis på hur kroppen hänger ihop som en helhet.