Styrketräning – ett brett koncept
När många av oss hör ordet styrketräning är det lätt att få bilden av någon som lyfter en skivstång överlastad med vikter. Men detta är inte direkt representativt för allt vad styrketräning kan innebära. Faktum är att det inte finns någon enskild bild som egentligen kan representera detta.
Styrketräning är helt enkelt en träningsform som har som mål att höja inte bara styrkan utan även den anaeroba uthålligheten och även storleken av musklerna. Men fördelarna kan även gå bortom musklerna när man styrketränar rätt och även stärka senor, ligament och faktiskt även själva skelettet.
Muskler har dock även fler aspekter än styrka, uthållighet och storlek. I styrketräning kommer man även stöta på konceptet om musklernas ”balans”. Detta är något som också är bra att träna upp och många föredrar att göra detta genom att träna med fria vikter då dessa rör sig, till skillnad från maskiner där man tränar i en och samma vinkel konstant. Tränare menar att om man då försöker använda musklerna i andra positioner så kan de vara ovana och till och med svagare, vilket ökar risken för skador.
När man tränar styrketräning talar man ofta om intensitet. Detta är helt enkelt den belastning man lägger på musklerna relativt till dess maximala styrka. Vad som är tung belastning/intensitet för en person kan vara lätt för något mer vältränad. Intensiteten har stor betydelse för hur muskelvolymen kan förändras genom träningen och det är något man ofta uttrycker i hur många repetitioner, eller bara ”reps”, som utförs under träningen.
Intensiteten och antalet repetitioner är avgörande för vilken typ av styrka man faktiskt bygger upp. I en studie jämförde man just detta och fann att de som gjorde färre repetitioner med högre intensitet byggde upp mer styrka medan de som gjorde fler repetitioner på lägre intensitet fick mer uthållighet i musklerna. De förstnämnda byggde även upp hypertrofierade muskelceller, vilket helt enkelt betyder att de fick större muskler.
Slutligen: till skillnad från vad många säkert har hört finns det faktiskt inga vetenskapliga bevis för att man måste ”stretcha” musklerna efter ett träningspass.