Stressens effekt på vår kropp
Överdriven stress är något många har problem med idag. Och medan stress faktiskt fyller en viktig funktion i vår kropp är det inte hälsosamt att uppleva detta för ofta eller under längre perioder åt gången. Stress påverkar kroppen på flera olika sätt och här tittar vi lite närmare på vad resultaten av stress kan vara.
Stress är viktigt men…
Stress är en evolutionär överlevnadsinstinkt som hjälpt människor överleva sedan urminnes tiden. När vi ställs inför en hotfull situation förbereder sig hjärnan och resten av kroppen för att kämpa eller fly och låter oss prestera över vår vanliga förmåga vid olika fysiska aktiviteter. Problemet ligger i att stress även kan uppstå när det inte är några fysiska aktiviteter inblandade och ibland hänger stressen kvar så länge att vi börjar ta skada.
Kroppens omedelbara reaktion
När vi blir stressade börjar saker ske i det sympatiska nervsystemet. Funktioner som vi inte kan kontrollera medvetet, som blodtryck, andningen och pulsen ökar och förbereder kroppen för att agera. Flera olika stresshormoner utsöndras och hjälper oss bland annat genom att göra oss mindre känslig för smärta och påskyndar blodkoaguleringen. Blod rusar till både hjärna och muskler och bort från bland annat mage, tarmar och huden.
Stress kan leda till sjukdom
Kombinationen av saker som händer i kroppen och hjärnan när vi blir stressad kan som sagt vara skadliga vid långvarig stress. Mindre allvarliga fall är saker som en ökad risk för inflammatoriska hudsjukdomar som eksem och akne, vilket då kan kräva behandling av ett eller annat slag. Allvarligare fall av stress kan dock leda till utmattningssyndrom eller till och med hjärnskador. Depression är också något som har kunnat kopplats till långvarig upplevd stress.