Ät näringsrikt med barn

När man fått barn ställs plötsligt hela livet på ända. Det som tidigare var viktigt blir plötsligt inte viktigt alls, och på samma sätt börjar man fundera och oroa sig över saker som tidigare inte alls var ett problem. Ett ofta förekommande tankemönster hos nyblivna föräldrar är insikten om att man verkligen är vad man äter, och det blir plötsligt viktigare och mer naturligt att äta bra ekologisk mat och som gärna lagas från grunden i det egna hemmet.

Detta blir extra viktigt för dig som ammar, då den mat som du äter automatiskt förs över till barnet via bröstmjölken. När man ammar behöver man inte lägga om kosten helt, men man ska tänka på att det man äter påverkar barnet. Amningen ger näring och vitaminer till barnet, men för också över små partiklar som kan vara svåra att smälta för barnets lilla mage. Till exempel rekommenderas ammande kvinnor ofta att ligga lågt med jordgubbar, spenat och vindruvor, som man ge upphov till orolig mage hos barnet via bröstmjölken. Ibland kan det behövs lite extra tillskott som mamman inte får i sig genom maten och på Graviditetkollen finns det ett stort utbud av viktiga tillskott.

Träning och hälsa tillsammans med en god kost ger ofta barnet en god start i livet, och har visat sig ge positiva effekter på hur barnen själva äter och tränar när de blir vuxna. Den som växer upp med hälsosam mat väljer ofta själv hälsosamma alternativ som vuxen.

I samband med att barnet kommer till världen och blir en del av er familj börjar ofta tankar kring liv och död poppa upp i huvudet, och man kan lätt börja tänka på hur man vill bli som gammal och hur man vill att livet och kroppen ska se ut och fungera när man kommer upp i pensionsåldern. Att vara en pigg pensionär blir plötsligt viktigt, så att du kan fortsätta finnas där för ditt barn.